El Service Historique de la Défense conserva un mapa manuscrit del pla de Barcelona aixecat pel Cos d'enginyers militars de l'exèrcit Francès entre 1823 i 1827. El mapa és a escala 1:1.000 amb corbes de nivell cada metre i es basa en una triangulació geodèsica. L'escala del mapa ens proporciona una informació detallada de la zona fora muralla del pla de Barcelona coneguda com a zona d'exclusió militar.
El mapa forma part dels fons del Service Historique de la Défense i es conserva al Chateau de Vincennes
Per obtenir reproduccions digitals del mapa cal dirigir-se als serveis de reproducció de l’SHD
Un projecte en col·laboració entre:
Podeu fer-nos arribar suggeriments a cartoteca@icgc.cat
L'exèrcit francès, conegut com a Cent Mil Fills de Sant Lluís, envaí Espanya el 1823 per a enderrocar el règim liberal vigent..
Un cop ocupada la ciutat de Barcelona el novembre d'aquell mateix any, l'exèrcit francès s'hi quedà gairebé quatre anys, sense que el govern espanyol tingués molta pressa per a fer-lo fora. En aquesta període de pau, els francesos aprofitaren, entra altres coses, per aixecar un mapa del pla de la ciutat, és a dir, de la zona fora muralla considerada d'exclusió militar.
Aquest aixecament coincidí amb un moment d'innovació tecnològica, metodològica i de renovació important de la cartografia militar francesa. D'aquí que van realitzar un mapa a escala 1:1.000, basat en una triangulació geodèsica i amb el dibuix de corbes de nivell cada metre.
El detall del mapa proporciona una informació mètrica mai vista fins llavors sobre una àrea de la ciutat que al cap de trenta anys viuria una transformació radical amb l'edificació de l'eixample.
El mapa ha estat pràcticament desconegut fins fa molt poc temps però ara la seva recuperació ens permetrà conèixer per primera vegada com era el territori que serví de base a la construcció de l'eixample de la ciutat.
Bibliografia: Nadal, Francesc; Montaner, Carme: “El Lever-nivelé de la place de Barcelone (1823-1827): un gran salt qualitatiu en la representació cartogràfica de l'espai barceloní”: Grau, R.; Montaner, C.: Mapes i control del territori a Barcelona. Vuit estudis. Barcelona: Ajuntament de Barcelona; Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, 2016. pp.La rellevància del mapa ha propiciat la col·laboració entre l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Service Historique de la Défense per a posar el document a disposició dels estudiosos i el públic en general.
2015
De les tasques de vectorització del mapa, que s'han realitzat en 3D aprofitant les alçades dels edificis i les cotes i altra informació present als fulls, n'hem derivat dos producte molt útils per a la reconstrucció final de la Barcelona de l'época i que es combinará amb els models 3D de les edificacions:
-El Model Digital del Terreny (MDT, en anglès DTM): el relleu del sól nu sense objectes. Permet saber com era el territori a l'época i serveix de base per als edificis en 3D
-El Model Digital de Superfície (MDS, en anglès DSM): que és el model del terreny amb els objectes inclosos a la superfície, i que permetrà aixecar en 3D el plànol sense necessitat d'afegir-hi els models de les edificacions per separat